ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ     |     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
 
 
 
NEWSLETTER
Συμπληρώστε το email σας.


                

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

» ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Πολιτική Διακήρυξη του Κόμματος

Ελληνίδες – Έλληνες, Δημοκράτισσες και Δημοκράτες,

1. Πιστεύουμε ότι το δημοκρατικό μας πολίτευμα, κληρονομιά των αρχαίων προγόνων μας και κατάκτηση των προηγούμενων γενεών, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ατόμου σε μια ευνοούμενη και προοδευτική κοινωνία.

2. Αποκηρύσσουμε την με βίαια μέσα κατάλυση ή έκπτωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος για οποιονδήποτε λόγο ή με οποιαδήποτε δικαιολογία και δεσμευόμαστε ότι θα αντιδράσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο για την προάσπισή του, διασφαλίζοντας έτσι την ελεύθερη λειτουργία του.

3. Υπηρετούμε τις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου στην υπηρεσία ΟΛΩΝ των πολιτών, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία ή κοινωνική τάξη.

4. Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην εύρυθμη λειτουργία της σημερινής κοινωνίας μας και να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για την κοινωνία του αύριο, στην οποία θα ζήσουν καλύτερα οι ερχόμενες γενεές.

5. Δεσμευόμαστε να υπηρετούμε τη δημόσια ζωή με ήθος και αξιοπρέπεια, τηρώντας τις αρχές και τις αξίες τις οποίες υπαγορεύει ο πολιτισμός μας.

6. Επιδιώκουμε να επαναφέρουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα στην πολιτική ζωή της χώρας μας, η σημερινή έκπτωση των οποίων κλονίζει τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ακυρώνει στην πράξη κάθε προσπάθεια κοινωνικής προόδου.

7. Επαναβεβαιώνουμε την κεντρώα φιλελεύθερη ταυτότητά μας, η οποία εξασφαλίζει κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την κοινωνική και ατομική πρόοδο, καθώς οι δεξιές φιλοσοφίες μοιράζουν «άδικα» τον κοινωνικό πλούτο, ενώ οι αριστερές πρακτικές μοιράζουν «δίκαια» την … φτώχεια και την μιζέρια!

8. Δεν επιφυλάσσουμε στο Λαό μας ούτε τη δεξιά αδικία στη διανομή του παραγόμενου πλούτου, αλλά ούτε την αριστερή ακριβοδίκαιη κατανομή της κοινωνικής μιζέριας και εξαθλίωσης. Ο κεντρώος φιλελευθερισμός, βασική και δικαιωμένη από την εφαρμογή της πολιτική φιλοσοφία, την οποία θεμελίωσε ο Εθνάρχης μας Ελευθέριος Βενιζέλος με τα στελέχη της πολιτικής σχολής των Φιλελεύθερων, συνεχίζει να είναι επίκαιρη και χρήσιμη, γι’ αυτό και την ακολουθούμε με συνέπεια.

9. Ενθαρρύνουμε την ατομική πρωτοβουλία ως κυρίαρχη πολιτικοοικονομική φιλοσοφία για τη λειτουργία του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική δικαιοσύνη, οποία είναι εντελώς απαραίτητη για την κοινωνική συναίνεση των συντελεστών της παραγωγής και την απρόσκοπτη οικονομική πρόοδο και ευημερία του Λαού μας.

10. Εργαζόμαστε για την προσαρμογή της κεντρώας φιλελεύθερης φιλοσοφίας στις απαιτήσεις λειτουργίας της σύγχρονης κοινωνίας μας, η οποία αναπόφευκτα επηρεάζεται από το ήδη, παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον.

11. Χαιρετίζουμε την ενοποίηση της Ευρώπης, η ολοκλήρωση της οποίας δημιουργεί νέες θετικές προοπτικές για τη χώρα μας και τον Ελληνισμό γενικώτερα και διευρύνει τους ορίζοντες για την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική μας καταξίωση.

12. Ο ευρωπαϊκός χώρος, ο οποίος έχει προ πολλού αποδεχθεί τον Ελληνικό πολιτισμό και έχει γαλουχηθεί με τις αξίες του, είναι ο φυσικός χώρος εντός του οποίου η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει στενούς φίλους και εταίρους, διασφαλίζουσα έτσι ένα νέο διευρυμένο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Το Κόμμα Φιλελευθέρων συνεργάζεται με τήν Πολιτική Ομάδα των Libertas.eu για την επίτευξη κοινών Ευρωπαϊκών στόχων.

13. Ο νέος αυτός διευρυμένος ρόλος της χώρας μας θα έχει κινητήριο μοχλό την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Η χώρα μας θα γίνει και πάλι λίκνο της κλασικής παιδείας και επίκεντρο της πολιτισμικής αναγέννησης του ανθρώπου.

14. Η παιδεία μας για να διαδραματίσει τον ρόλο της στον σύγχρονο κόσμο πρέπει καταρχήν να προσφέρεται χωρίς όρια σε όλους τους Έλληνες και φυσικά σε όσους νόμιμα διαβιούν στην χώρα μας. Είναι απογοητευτικό και ταυτόχρονα προσβλητικό, Ελληνόπουλα να «μορφώνονται» σε πανεπιστήμια τριτοκοσμικών χωρών. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για την Ελλάδα, τη χώρα του πνεύματος και του πολιτισμού να «εισάγει» διά των Ελλήνων φοιτητών τις «επιστήμες» και του πολιτισμούς τριτοκοσμικών χωρών. Είναι εθνικά και πολιτισμικά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

15. Θεωρούμε την Δημόσια Υγεία ύψιστο κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση χωρίς όρια όλοι οι Έλληνες. Ιδιαίτερα οι ανήμποροι για εργασία, οι εξαθλιωμένοι οικονομικά και οι αδύναμοι κοινωνικά. Στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ. (Εθνικό Σύστημα Υγείας) ως μια καλή βάση παροχής Υγείας, αλλά αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει ΟΛΟΥΣ τους κλάδους παροχής Υγείας που λειτουργούν στην χώρα μας προκειμένου να λειτουργήσει ορθολογικά και να αξιοποιηθούν τα τεράστια ποσά που ήδη διατίθενται στο χώρο της Υγείας και τα οποία λυμαίνονται δυστυχώς διάφορα οικονομικά κυκλώματα.

16. Στηρίζουμε την Απλή Αναλογική σαν μόνιμο εκλογικό σύστημα σε ΟΛΕΣ τις εκλογικές αναμετρήσεις, διότι με το σύστημα αυτό αποτυπώνονται χωρίς παραμορφωτικούς φακούς όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και δια της συμμετοχής των στη διακυβέρνηση υπηρετείται καλύτερα το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

17. Παραμένουμε πιστοί στην πολιτική κληρονομιά που μας άφησε ο εθνάρχης μας και ιδρυτής του Κόμματος Φιλελευθέρων Ελευθέριος Βενιζέλος και δεσμευόμαστε ώστε με την πολιτική μας συμπεριφορά να τιμούμε τις Αρχές και τις Αξίες που μας κληροδότησε.

Τέλος συμμορφούμενοι προς το άρθρο 29 του νόμου 3023/2002 περί της νομικής προσωπικότητας των Πολιτικών Κομμάτων, προσυπογράφουμε την παρούσα Πολιτική Διακήρυξη του Κόμματος Φιλελευθέρων, το οποίο ήδη λειτουργεί και έχει συμμετάσχει αυτόνομα τόσο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 1999 όσο και στις Βουλευτικές Εκλογές του Απριλίου 2000 , του Μαρτίου 2004 και του Σεπτεμβρίου 2007, με Πρόεδρο του Κόμματος τον Εμμανουήλ Καλλιγιάννη.