ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ     |     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ     |     ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
 
 
 
NEWSLETTER
Συμπληρώστε το email σας.


                

ΙΣΤΟΡΙΑ

» ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Κόμμα Φιλελευθέρων Ιδρύθηκε από τον Εθνάρχη μας Ελευθέριο Βενιζέλο το έτος 1910, μετά την μετάκλησή του από την Κρήτη από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από το πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εδημιούργησε με τους συνεργάτες του το Κόμμα Φιλελευθέρων, την «Πολιτική Σχολή των Φιλελευθέρων», η οποία έδωσε στην χώρα αδάμαντες της Πολιτικής ζωής, οι οποίοι οδήγησαν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης του εκσυγχρονισμού και της προόδου.

Από την Ίδρυση του Κόμματος το 1910, ο Ελευθέριος Βενιζέλος έφτιαξε νέους νόμους για την ανάπτυξη της χώρας, εδημιούργησε κοινωνικές δομές για την προστασία ολοκλήρου του πληθυσμού και εχάραξε εθνική πολιτική και στρατηγική, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδος των 2 Ηπείρων και των 5 θαλασσών.


Πρόεδροι του Κόμματος Φιλελευθέρων, μετά τον Εθνάρχη, διετέλεσαν κατά καιρούς:


Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, ήταν ο πιο σπουδαίος Σαμιώτης πολιτικός της νεώτερης Σάμου, γεννήθηκε στο Πάνω Βαθύ το 1862 από τον μεγαλέμπορο Παναγιώτη Σοφούλη. Σπούδασε Φιλοσοφία και Αρχαιολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία και έγινε Υφηγητής της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σαραντάρης παράτησε την καριέρα του και αγωνίστηκε για την ανύψωση της πολιτικής ζωής του τόπου. Αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Σάμου στις 11 Νοέμβρη 1912 και συνέχισε την Πολιτική του σταδιοδρομία και μετά την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Ήταν στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Έγινε Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Υπουργός Στρατιωτικών και άλλων Υπουργείων και τέλος Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Πέθανε το 1949.

Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου, αρχηγός του κόμματος Φιλελευθέρων, γεννήθηκε το 1894 στα Χανιά και απεβίωσε το 1964. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων-Αξιωματικός του Πυροβολικού έλαβε μέρος στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και στη Μικρασιατική εκστρατεία, φθάνοντας στο βαθμό του Συνταγματάρχη. Αργότερα πολιτεύθηκε και έλαβε μέρος το 1943 στην Αίγυπτο, στην Κυβέρνηση Εμμ. Τσουδερού ως Υπουργός του Ναυτικού και αργότερα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Ο Νικήτας Βενιζέλος ήταν ο αγαπημένος εγγονός του Εθνάρχου, γιος του Κυριάκου Βενιζέλου και της Μαρίκας Ρούσου. Διετέλεσε Βουλευτής Χανίων και Α΄Αθηνών και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.


Ο Μανώλης Καλλιγιάννης, σημερινός Πρόεδρος του Κόμματος, είναι απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, Συνταγματάρχης του Πυροβολικού ε.α. και Οικονομολόγος, Διαδέχτηκε τον Νικήτα Βενιζέλο μετά την αποχώρηση του απο την ενεργό πολτική και ηγήται του Κόμματος Φιλελευθέρων απο το 1999, συμμετέχοντας σε όλες τις εκλογές.